You are here
Home > Huren >

Ga jij een woning kopen of een woning huren?

Het is een beslissing waar veel starters tegenaan lopen, ga je eerst een woning huren of koop je gelijk een huis? Wat zijn de voordelen van het huren van een woning en wat zijn de voordelen van het kopen van een woning?

Voordelen woning huren.

Het voordeel van het huren van een woning is dat je wettelijke huurbescherming hebt, waardoor de verhuurder je huurcontract niet zomaar op kan zeggen, maar jij als huurder hebt wel altijd de vrijheid om je huurcontract op korte termijn stop te zetten. Ook krijg je bij het woning huren soms een huurtoeslag. Ook is het zo, wanneer je een woning huurt, dat je niet afhankelijk bent van de huizenmarkt.

Nog een enorm voordeel van het woning huren is, dat je zelf geen (groot) onderhoud aan je huis hoeft te doen, dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Voordelen woning kopen.

Het hebben van een eigen huis heeft zo ook zijn voordelen, je kan het namelijk volledig aanpassen aan je eigen wensen en stijl. Ook zijn de hypotheken vaak erg stabiel, zolang de rente niet verandert.

Veel mensen vergeten dat ze eigenlijk hun vermogen aan het opbouwen zijn met een huis, doordat je de hypotheek, stukje bij beetje aflost, wordt je vermogen steeds groter.

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn…

Het woning huren heeft zo ook zijn nadelen, zo heb je minder de vrijheid om je huis volledig aan te passen aan je eigen voorkeur. Een ander groot nadeel, is dat er waarschijnlijk elk jaar wel een huurverhoging zal plaatsvinden, waardoor je elk jaar een beetje meer huur betaald voor dezelfde woning.

Een woning kopen daarentegen heeft ook niet alleen maar voordelen. Het verhuizen gaat minder makkelijk wanneer je een eigen huis hebt, maar je moet ook je woning zelf onderhouden en de woonlasten kunnen zonder enige aankondiging stijgen.

Top